14.2.13

Fotonávod: Vesta, tylová sukýnka


Fotonávod je pokračováním tvoření kočíčího kostýmu z předešlého příspěvku.
Nejprve se vrhneme na vestičku.



Vesta byla původně šitá jako
součást kostýmu, ale využíváme ji nakonec i na běžné nošení.


Vestičku jsem šila kratší, aby nepřekrývala tylovou sukýnku.
Pokud ji chcete spíše na běžné nošení, doporučuji střih trochu prodloužit.

A co potřebujeme k šití?


Pokud místo klasické podšívkoviny použijete pěknou bavlněnou látku, 
je možné nosit vestičku oboustranně.

Kožešinu i podšívku jsem kupovala ve stejném obchodě
Mají opravdu velký výběr za rozumné ceny.
Oboje mělo šíři 140 až 150cm a od každého jsem kupovala 0,5m.
Bohatě to stačí a ještě Vám zbude.

ZDE naleznete střih ve velikosti 4-5 let, 
který si pomocí značek spojíte a můžeme se vrhnout do práce.



Na rub kožešiny si nakreslete střih, 2x PD zrcadlově, a jedním překlopením druhého střihu i ZD. Pokud má kožešina delší chlup, dávejte si pozor na správný směr umístění střihu, aby se Vám pak vestička "neježila". Střihová příloha již obsahuje 1cm na švové přídavky. 
Jako první si sešijte boční švy a to jak u kožešiny (lícové látky) tak i u podšívky. Já jsem si podšívku ještě podžehlila výztuhou, protože byla hodně tenká a po ušití by jí tvrdá kožešina kroutila a vesta by nedržela tvar. 
Teď můžete našít na přední díl kožešiny stuhu na zavazování. Přišíváme na lícovou (chlupatou) stranu. Umístění je vyznačeno na střihu. Konce stuhy jsem si zatavila na plamenem svíčky.


Pokud máte na obou stranách předního dílu našité stuhy, můžeme celou vestu sešít. Obě části, kožešinu i podšívku položíme lícem na sebe, stuhy schováme dovnitř mezi oba díly a celou práci k sobě sešpendlíme.
Sešíváme ve vyznačených místech. Vynecháme pouze horní kraje průramků (u ramene), tam kde jsou šipky. Na jedné straně, nejlépe na ZD necháme nesešítý větší kus a přes ten vestičku po sešití protočíme z rubu do lícu. Je to trochu boj, ale jde to. Ještě před protočením nezapomeňte nastřihnout ke švu kraje látky v oblasti "obloučků" na PD.
Teď sešijeme průramky. Podle barevných bodů spojíme růžové kraje kožešiny, modré středové švy a žluté kraje podšívky a to tak, že se látky dotýkají lícem a na Vás koukají jejich rubové části. Je třeba se s tím trošku poprat, když potřebujeme látky roztáhnout a sešpendlit je tak, aby na lícovala kožešina i podšívka.


Pokud jste boj vyhrály a máte sešpendleno, sešijeme ramenní šev. A to samé uděláme i s druhým ramenním švem.
Pak už jen protočíte sešité švy do rubu vestičky, urovnáte a kožešinu sešpendlíte s podšívkou.
Otvor zašijte v ruce matracovým stehem a máte hotovo. Vestička je na světě.


A sukýnka?

Ta je hotová raz dva.
Potřebujeme jen tyl a gumu sešitou na obvod pasu, na dozdobení stačí uvázat na sukýnku tenkou mašličku. 
Tyl kupuji vždy tady
 Na mojí sukýnku jsem potřebovala 2m tylu širokého 280cm, ze kterého jsem nařezala 84 pruhů dlouhých 65cm a 10cm širokých.

Spotřebu materiálu vypočítáte snadno.
Naměříte si jak dlouhou sukýnku chcete, výsledná míra x 2 a přičtete k tomu ještě cca 5cm které zmizí v zauzlení kolem gumy. 
Já sukýnku chtěla 30cm dlouhou x 2 = 60cm + 5 = 65cm dlouhé pruhy a široké je stříháme přibližně 10cm. 
Spotřebovala jsem 2m tylu širokého 2,8m. Z toho vyplývá, že jsem ze šířky 2,8m nastříhala 28 pruhů širokých 10cm a z délky 2m (využila jsem 195cm) nastříhala 3 řady pruhů dlouhých 65cm. Čili 28 x 3 = 84 ks pruhů tylu. 


Jako první sešijeme gumu do pasu, Protože se navazováním tylu guma ještě trochu natáhne a nesmrští se zpět, je dobré jí sešít o pár centimetrů užší, než budete potřebovat.
Uvazování tylu na gumu Vám půjde nejlépe, když gumu navlečete třeba na opěrku dětské židličky. Mírně se natáhne, nepadá a vy ji nemusíte držet v ruce. Pak už jen podle obrázku navazujete uzlíky na gumu.
Pruh tylu přehnete v délce na polovinu, přehyb podvlíknete pod gumou do středu sešité gumy a volné konce jím provlíknete nad gumou jak ukazují šipky. Tím vznikne uzlík kolem gumy, která se tak schová do tylu.
A tak se pokračuje až do uvázání všech pruhů. Je důležité vázat je opravdu těsně vedle sebe, během uvazování pruhy rovnejte a u uzlíku tyl roztáhněte do šířky, sukýnka pak bude pěkně nadýchaná. Na závěr stačí na jeden uzlík ještě přivázat tenkou stuhu a je hotovo.



Pokud bude slečna pod sukýnkou nosit punčošky, je dobré vnitřní část sukýnky nastříkat trochou mírně naředěné aviváže v rozprašovači aby se na punčochy nechytala.
Při hraní se časem pruhy trochu rozčepíří, to napraví napařovat sukýnku žehličkou a při tom pruhy narovnávat, ale pozor, aby se horká žehlící plocha nedotkla tylu.

Tak všem přeji krásné tvoření a karnevalové řádění :)





9 komentářů:

  1. Katko, díky za krásný polopatický návod pro nás začátečníky. Ukládám a těším se, až podle něj ušiju naší Viktorce na jaro krásnou chlupatou vestičku, se kterou bude dělat velkou parádu ve školce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sovičko, ty jsi prostě tak hrozně milující máma, jde to vidět k každého tvého stehu pro dcerku...krása :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Sovičko,
    naprosto úžasný kostým kočičky, Ellinka a ještě k tomu návod krok po kroku s odkazy :-)
    Mám také dcerku, sice větší, ale moc se mi líbí vestička a jí by se určitě líbila i sukénka na běžné nošení.
    Měla bych se konečně pustit do šití ;-)
    Moc děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  4. Krásny návod Katka. Vďaka zaň, odkladám a dúfam, že sa mi podarí pre moje dievčatá chlpatú parádu niekedy ušiť, keď nie na jara, tak snáď na jeseň :-)

    OdpovědětVymazat
  5. díky ;) je to rychlovka, tak hurá do toho.

    OdpovědětVymazat
  6. dakujem za skvely navod!!!!!!!!!!
    dnes idem na to :)
    chcela som sa opytat....
    co sa stane, kebyze si to zjednodusim a nepodsijem?
    dakujem
    Dasa z Oravy

    OdpovědětVymazat
  7. Dášo,
    asi záleží z jakého materiálu šijete, ale pokud to bude něco, co se na okrajích třepí, musel by se okraj látky olemovat. A nejsem si jistá, jak hezké by to bylo. Raději bych vestičku podšila, už jen pro to, že se pak zpevní a pěkně drží tvar, nebude se Vám (hlavně v přední části) kroutit.

    OdpovědětVymazat
  8. ..uz som na to prisla. mam plny byt chlpov :) idem to podsivat

    OdpovědětVymazat
  9. Moc Vam dekuji ze tento napad. Potrebovala jsem do druheho dne vyrobit masku na skolkovy masopust a Vas navod prisel vic nez vhod!!!! Je to velmi krasna rychlovka, dcera byla nadsenaaa!!! diky! Lucka V.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...