11.2.13

Fotonávod: Kočičí

Letos nás na maškarní těsně minula princezna.
Rozhodující pro opuštění jasné představy o růžové a voláncích, 
byla nutnost konečně někde provětrat černostříbrné balerínky od Ježíška.

Od barvy botiček se odvodila barva kostýmu a přijatelnější než čarodějnice
byla pro Ellu kočička. 



Kromě nezbytných oušek a ocásku chtěla Ellinka ještě "baletní sukýnku" 
a aby kočičce nechyběl kožíšek, má i pořádně chundelatou vestu.

Na ouška i ocásek je třeba jen pár věcí.



Tak kdo má chuť a trochu času, může tvořit... :)



Komu se nechce vymýšlet a kreslit tvar oušek, ZDE si může stáhnout šablonu.
Ouška jsem kreslila trošku kulatější, ale komu se líbí klasický špičatý
tvar, zarovná si trošku tu vnější baculatou stranu.



Jako první si potáhneme čelenku. Kvůli umístění oušek je lepší, když bude nahoře širší. Na rub fleecu značíme při otáčení čelenky po obvodu její hrany. K nakreslené lince (budoucí horní strana s oušky) teď přičteme z každé strany potřebné centimetry na potažení vnitřní strany čelenky s rezervou asi 0,5cm navíc - lépe když pak přesah odstřihneme, než když nám bude koukat kus čelenky. Poté si vystřižený kousek přeložíme na půl a vyznačíme si střed, který přiložíme na střed čelenky. Pak už zbývá jen čelenku natírat lepidlem a potáhnout fleecem. Začneme na vnější straně čelenky, od středu směrem dolů, založíme do vnitřní části spodní okraje (za uši) a pak dolepíme vnitřní část čelenky. Přebytečný materiál u středového "švu" odstřihneme.



Jdeme na ouška. Podle šablony si vystřihneme z fleecu dvě ouška - kreslíme a stříháme zrcadlově. Poté si z růžového filcu vystřihneme o něco menší tvar ouška - budoucí střed oušek. Berte v úvahu kolik materiálu Vám zmizí na bocích ve švu. Středové části našijeme na ušiska. Ty pak lícem položíme na líc dalšího kousku fleecu a oba kousky sešijeme. Šablona je již včetně přídavku na boční šev 0,8cm. Obstřihneme materiál asi půl centimetru od švu a ouška protočíme. 



Teď už šijeme jen v ruce. Každé ouško jsem šila a přišívala rovnou jednou nití. Nejdříve si přichytíme přeložení ouška k přední straně, pak rovnou delším halabala stehem prošijeme spodní okraj dokola. Jehlu na chvíli stranou a vycpeme si pouze spodní hranu ouška. Nejlépe kouskem vatelínu, protože pak zatažením za stále navlečenou jehlu stáhneme spodní okraj, dno zašijeme a při tom prošíváme i vatelín. To aby se nám neposouval do nevycpané špičky. Tu jsem nevyplnila, protože uši se pak narovnávají a nedrží přehnuté. Pak rovnou stále navlečenou jehlou přichytíme ouška pěkně po jejich obvodu na horní část čelenky.




Ouška hotová a co zbývá? ;)


                   


Chtěla jsem aby ocásek držel tvar, takže jsem použila do výztuhy drát a aby se neprotáčel
a přežil i přisednutí má se na bedrech o co opřít.




Naměřila jsem si na Elle, jak dlouhý ocásek potřebuji (kreslila jsem zákl.čáru 53cm dlouhou). Tvar si naznačila metrem na rozloženou rubovou stranu fleecu a křídou nakreslila základní čáru. Pak jsem si po obvodu udělala značky, jak široký chci ocásek mít (mám 7,5cm vč.přídavků na boční šev.) Konec ocásku si nakreslete zaoblený a horní okraj, který bude pak na bedrech je třeba nakreslit trošku šikmo. Podle čar vystřihněte tvar a položte jej lícem na líc dalšího kousku fleecu. Kromě horního okraje po obvodu sešijte oba kousky látky k sobě a těsně u švu ocásek vystřihněte, protočte na líc.



Naměříme si drát o kus delší než je délka ocásku. Konec, který bude ve špičce zahneme do kroužku, aby nám ostrá hrana drátu neprotrhla látku. Než vsuneme drát dovnitř je třeba ho obalit opět vatelínem. Na upevnění jsem použila obyčejnou nit, mírným utahováním kolem dokola obvázala. Je lepší použít jeden velký kus vatelínu , jinak se Vám jednotlivé části budou z drátu svlékat a posouvat, tak jako při mém prvním pokusu.:) Když máme vycpáno, horní okraj přiklopíme a sešijeme. Nezapošíváme a nestřiháme nit, ale rovnou ze zbývajícího drátu vytvarujeme ovál.



Tak jako na prvním obrázku přichytíme nití ještě ocásek po celé šířce k drátu a pak teprve zapošijeme. Aby drát někde neškrábal, oblepíme celou konstrukci (snad se to dá tak nazvat:) černou páskou. Už zbývá jen celou věc našít na gumu. Nejprve z jedné strany přichytíme bok oválu, gumu natahujeme a jehlu posuneme co nejblíže k drátu. Pak natáhneme gumu k druhému boku oválu, držíme jí nataženou, aby se nám mezi dráty neprověsila a neplandala a opět šijeme co nejblíže k drátu. Posledním krokem je naměřit potřebný obvod v pase budoucí kočičky a na tento obvod gumu sešít, zbytek odstřihnout.


Díky oválu z pevného drátu se ocásek pěkně zapře o bedra a drží tvar.

Fotonávod na další dvě části kostýmu, vestičku vč. střihu ve vel. 4-5 let 
a tylovou sukýnku najdete ZDE.


Zatím Vám přeji krásné tvoření...






15 komentářů:

  1. krásné... jak nápad, tak provedení, tak majitelka ;o)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásný karnevalový kostým. My náš letošní už hotov máme, ale ten kočičí - to bude výzva do příštího roku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vau, já nestačím zírat! To je nádhera a ještě k tomu skvělé rady jak na to. Jsi fakt šikovná a princezně to moc sluší:)

    OdpovědětVymazat
  4. to je opravdu nádhera, klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní kočička. Je vidět, že jsi si s kostýmem pořádně vyhrála. Je fakt nádherná.

    OdpovědětVymazat
  6. Kateřinko nádhera ....Ella je vážně "kočka" .... Marki

    OdpovědětVymazat
  7. Super!!! Jsi neuvěřitelná šikulka a malá je úžasná!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Díky všem za milé komentáře. Ráda jsem jednou zase vytvořila něco nerůžového a bezvolánkového :)

    OdpovědětVymazat
  9. moc krasny, mam podobne starou dcerku, ktera po shlednuti nechce nic jineho uz:-). chci se zeptat, snad vesticku nastrihnu sama, ale jakou latku jsi pouzila na vesticku a na sukynku a jakou siri, ze je sukynka tak krasne nacechrana. gumu jsi asi do sukynky provelkla do tunylku, jak koukam na obrazek.....dekuji za odpoved, fakt moc krasny, holcicce to moc slusi:-). Radka

    OdpovědětVymazat
  10. Díky Radko! ;)
    Fotonávod jak ušít vestičku vč. střihu a stejně tak i fotonávod na sukýnku vč. spotřeby materiálu a dalších informací najdeš zde na tomto odkazu. http://sovicka-handmade.blogspot.cz/2013/02/fotonavod-vesta-tylova-sukynka.html
    Přeji pěkné tvoření. K.

    OdpovědětVymazat
  11. pak jsem si vsimla:-), vcera jsem nakoupila ve flex-texu, chodim tam vedle do stoklasy, podle tveho navodu, tak ted jen uz usit, snad se mi povede aspon trosku jako tobe. fakt moc krasny. dekuju za tip a preji hezky den.radka

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...